Sosyal medyanın hem bir iletişim ortamı olarak hem de markaların itibar yönetimi gibi alanlarda ne kadar önemli olduğu
yavaş yavaş anlaşılmaya başlandı. Tabii ki bunun sebeplerinden biri, interneti ve sosyal medyayı çok etkin kullanan bir nesil yetişmesi. Ancak bu bilinç, henüz herkeste oluşmuş değil. Sanıyorum ki dijital pazarlama ya da sosyal medya yöneticiliği yapan pek çok kişi ailelerine mesleklerini anlatmakta ya da sosyal medyayı kullanmayan markaların yöneticilerini ikna etmekte hala zorluk çekiyordur. Sosyal medya çalışanlarına tüm gün internette aylaklık yapan kişiler gözüyle bakılıp, küçük markaların sosyal medya hesapları “bilgisayarı olan yeğenlere veya sekreterlere” emanet edilmiş olsa da aslında bir sosyal medya yöneticisinin sahip olması gereken beceriler küçümsenemez. Gelin bu becerileri bir listede toplayalım.
SEO
Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO’nun genellikle web tasarımı ve sitenin kodlanması ile sınırlı olduğu düşünülür. Oysa ki Google’ın arama sonuçlarında Twitter içeriklerini de dikkate aldığı biliniyor. Üstelik bir twitter hesabının takipçileri ile etkileşimi, retweet’lenen ya da favorilere eklenen tweetler Google açısından önemli. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda daha fazla sosyal ağ Google tarafından indekslenecek ve web sitelerinin içeriklerini öne çıkarmada etkili olacak.
Metin Yazarlığı
Sosyal medya paylaşımlarında en çok etkileşimi görselli içeriklerin aldığı bilinse de yazılan metinlerin önemi göz ardı edilemez. Pinterest ya da Instagram gibi görsel ağırlıklı sosyal ağlarda bile başlık, alt başlık, açıklama, etiket gibi metinler içeriklerin daha fazla takipçiye erişmesi ve etkileşim alması için anahtar kriterler arasında. İyi bir sosyal medya çalışanı aynı zamanda iyi bir yazar olmak zorundadır.
Analiz ve İzleme
Dijital medyayı geleneksel medyadan ayıran özelliklerin başında ölçümlenebilir ve hedeflenebilir olması geliyor.
Bir sosyal medya uzmanı Facebook, Twitter, Google+ gibi platformlarda paylaştığı içeriklerin aldığı beğeni, paylaşım, tıklama gibi etkileşimleri takip ederek, markaya olan faydalarını ölçümleyebilir. Amacı e-ticaret sitesinde satış da olabilir, bir form doldurmak ya da e-posta listesine kayıt olmak da olabilir. Hangi kanallardaki hangi paylaşımların bu amaca daha iyi hizmet ettiğini bilmek o kanallara ve paylaşımlara ağırlık vermesini sağlar.
Fotoğrafçılık
Yazarlık başlığı altında kısaca değindiğim gibi, sosyal medya kanallarında görselli içerikler kullanıcıların ilgisini daha fazla çekmektedir. Bu bir iç görü değil, sosyal medya kanallarının yayınladığı raporlar ve sosyal medya takip araçlarında yapılan analizlerle ortaya atılmış bir gerçektir. Tabii ki burada fark yaratan güzel, ilgi çekici ve içerik ile uyumlu görsellerdir. Bazı durumlarda internetten bulunan görseller yeterli gelmez. İşte o zaman sosyal medya uzmanının eline fotoğraf makinesini alma zamanı gelmiştir. Profesyonel fotoğraf sanatçısı gerektirmeyen, basit bir çekimin işe yarayacağı durumlarda sosyal medya çalışanı, minimum gerekliliklere sahip bir fotoğraf çekebilmeli. Eğer bir ürün fotoğrafı çekilecekse, ürünün tam olarak göründüğü, net ve anlaşılır fotoğraflar çekmek, sosyal medya uzmanının yeteneklerinden biri olmalıdır.
Photoshop
Sayısız sosyal medya kanalı var ve bunların her birinde görsel kullanım alanları farklı boyutlara sahip. Bir markanın sosyal medya hesabında kullanılacak görsel, ister internetten bulunmuş olsun ister özel çekim yapılmış olsun, muhtemelen hiçbir kanalın görsel ölçülerine birebir uymayacaktır. Mutlaka Photoshop ya da benzer bir grafik programında kesme, ölçekleme, belki üzerine bir miktar metin eklemek gerekir. Sosyal medya çalışanlarından profesyonel tasarımlar beklemek hem haksızlık hem de yanlış olur ancak az önce bahsettiğim kesme, ölçeklendirme gibi temel işlevleri kullanabiliyor olmalıdır.
Proje Yönetimi
Sosyal medya yönetimi genellikle, bir markanın genel pazarlama stratejisinin bir parçası olarak düşünülür. Sadece duyuru ya da promosyonların paylaşıldığı bir ortam olarak değerlendirilse de aslında sosyal medya, kendi başına bir pazarlama alanıdır ve yönetilmesi gerekir.
Bir markanın sosyal medya kanalları için paylaşım stratejisi, etkileşim takibi, takipçi sayısını artırmak gibi hedefleri vardır. Tüm bu hedefleri gerçekleştirmek aslında bir proje yönetimidir ve bu sorumluluk sosyal medya uzmanına aittir.
Listemizin eksik olduğunu düşünüyorsanız eklemelerinizi yorum olarak paylaşın lütfen.
Be the first to comment