İnterneti Daha Güvenli Kullanmak

Belki fark etmemiş olabilirsiniz ama dün (9 Şubat) Güvenli İnternet Günü’ydü. ABD merkezli Güvenli İnternet Komitesi tarafından kurumsal ve bireysel internet kullanımının daha güvenli hale getirilmesi ve bu konuya dikkat çekilmesi için çeşitli etkinlikler yapıldı. Dünyada ve Türkiye’de internet deyince ilk akla gelen teknoloji şirketlerinden Google’ın da bu konuda çalışmaları devam ediyor. Aşağıdaki 4 madde ile siz de internet güvenliğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Google Hesabınızın Güvenlik Ayarları

Google Güvenlik Kontrolü sayfasında kendi Google hesabınızla oturum açtıktan sonra 5 basit adımla Google hesabınızı güvenli hale getirebilirsiniz.

  • Hesap kurtarma ayarları: Bu adımda olası bir hesabınıza erişememe durumunda kurtarmak için gerekli ikincil e-posta adresi, telefon numarası ve güvenlik sorusu bilgilerinizi girin.
  • Google hesabınıza bağlı cihazlar: Bu adımda Google hesabınızla oturum açılmış tüm bilgisayar ve mobil cihazları görebiliyorsunuz. Eğer şüpheli bulduğunuz cihazlar varsa buradan bağlantıları kesebilirsiniz.
  • Hesap izinleri: Bu adımda Google hesabınıza erişim izni verdiğiniz uygulamaları görüyorsunuz. Eğer bilmeden izin verdiğiniz ya da artık kullanmadığınız uygulamalar varsa izinleri kaldırmanızı tavsiye ederim.
  • İki adımlı doğrulama: Bu ayarı etkinleştirirseniz yeni bir cihazda Google hesabınıza oturum açarken cep telefonunuza doğrulama SMS’i gelecek. İsterseniz sık kullandığınız cihazlarda bu şifreyi kaydederek her seferinde SMS gelmesini engelleyebilirsiniz. İnternet kafelerde ya da başkalarının bilgisayarlarında Google hesabınızı açmanız gerekirse, sizden sonra başkalarının da hesabınıza girmeyeceğinden emin olmak için güzel bir yöntem.

Şifrelenmemiş E-posta Uyarısı

Gmail hesapları arasında gönderilen e-postalar üçüncü kişiler tarafından görüntülenmemesi için şifrelenmiştir. Ancak gmail dışında bir e-posta adresine mail gönderiyorsanız karşı tarafa giden e-postalarınız şifrelenmemiş olabilir. Google bu durumda sizi bilgilendiriyor. E-posta yazarken alıcı adresini girdiğinizde adres çubuğunun sağ tarafında kırmızı bir kilit simgesi çıkıyorsa e-postanız şifrelenmemiş olabilir.

Size gelen e-postalarda da gönderenin kimliği şüpheli ise isminin yanında soru işareti göreceksiniz.

Telefonunuzu Zararlı Uygulamalardan Koruma

İster eğlence ister bankacılık işlemleri olsun, akıllı telefonlarınıza onlarca uygulama kuruyorsunuz. Çoğunlukla günlük hayatı kolaylaştıran bu uygulamalar bazen başınızı çok ağrıtabilir. Bunun önüne geçme için android telefonunuzda ayarlarında güvenlik bölümünü açın ve bilinmeyen kaynaklardan uygulama yükleme seçeneğini kontrol edin. Bu seçenek kapalı ise sadece Google Play mağazasından uygulama indirebilirsiniz. Harici kaynaklardan bilerek ya da bilmeyerek uygulama indirme işlemleri engellenir. Google’ın Play mağazasında günde 200 milyondan fazla güvenlik taraması yaptığını düşününce, hiç de fena bir fikir gibi görünmüyor.

Reklam Botlarını Engelleme

Google reklam ağında görüntüleme ücreti ile reklam verenlerin en büyük sorunu reklam botları. Daha önce İnternet Reklamlarında 7 Milyar Dolar Boşa Gidecek başlıklı yazımda bu uygulamaların maddi zararlarının boyutlarından bahsetmiştim. İlk bakışta bu uygulama reklam verenler için görünse de aslında kullanıcılar için de sorunlar teşkil ediyor. Örneğin; bu botlar telefonunuza zararlı yazılımlar yükleyerek cihazınızın yavaşlamasına ya da tamamen bozulmasına sebep oluyor. Ayrıca hiç bilmediğiniz site üyelikleri ve uygulama satın almaları yaparak size kabarık bir fatura gönderebiliyor. Google bu tip reklam botlarını engellemek için de çalışmalar yapıyor.

Yazar Hakkında

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir